12 gjera qe duhet te hiqni dore nqs doni te keni sukses.

Dikush një herë më tha përkufizimin e ferrit:”Në ditën e fundit në tokë, personi që jeni bere do të takohet me personin që ju mund të ishit bërë.”
Ndonjëherë, për të qene të suksesshëm , ne nuk kemi nevojë të shtojmë shumë gjëra, ne mund të heqim dorë nga disa prej tyre.

1. Hiq dore nga nje stil jete jo te shendetshme
“Kujdesuni për trupin tuaj. Është i vetmi vend që ju keni për të jetuar. ”  - Jim Rohn
Nëse ju doni për të arritur diçka në jetë, çdo gjë fillon këtu. Së pari ju duhet të kujdeseni për shëndetin tuaj, dhe ka vetëm dy gjëra që ju duhet të mbani në mend:
– Diete e shendetshme
– Aktiviteti fizik

2. Hiq dore nga planet afatshkurter
“Ju jetoni vetëm një herë, por nëse jetoni mire, një herë është e mjaftueshme.”  -  Mae West
Personat e  suksesshëm përcaktojne synime afatgjata, dhe ata e dinë qe këto synime janë rezultat i veprimeve afatshkurtër që ata bejne çdo ditë.
Këto zakone të shëndetshme nuk duhet të jetë diçka që ju “duhet te bëni”; ata duhet të jetë diçka që ju “e beni se jeni te tille”.Per ta kuptuar me mire eshte sikur te beni palester per te pasur nje trup te mire e te beni palester per te mbajtur trupin e mire qe keni.

3. Hiq dore nga nje menyre jetese mediokre
“Nje menyre jetese mediokre nuk i shërben botës. Nuk ka asgjë të zgjuar ne qofte se limitohemi ne veprimet tona, duke bere qe edhe njerëzit e tjerë të ndihen të pasigurt rreth jush. Ne kemi lindur per te shkelqyer ashtu si fëmijët. Kjo nuk është vetëm në disa prej nesh; ajo është në të gjithë, dhe se ne leme dritën tonë të ndriçojë, ne mënyrë të pavetdijshme u japim të tjerëve mundesine për të bërë të njëjtën gjë.Keshtu kur ne jemi të çliruar nga frika tonë, prania jonë automatikisht liron të tjerët “. – Marianne Williamson
Nëse ju nuk provoni për të arritur synime të mëdha, ose të lejoni ëndrrat tuaja të bëhen realitete, ju kurrë nuk do të zbuloni potencialin tuaj të vërtetë.
Pra, shprehni qarte idetë tuaja, mos kini frikë se do te dështoni, dhe mbi te gjitha mos kini frikë për të pasur sukses.
4. Hiq dore nga justifikimet
“Mos u justifiko se se te kane rene letra te keqija,por meso te lozesh me mire.”- Randy Pausch
Njerëzit e suksesshëm e dinë se ata janë përgjegjës për jetën e tyre, pa marrë parasysh se nga kane ardhur e piken e tyre te nisjes, dobësitë dhe dështimet e kaluara.
Kur te kuptoni se ju jeni përgjegjës për atë që do ndodh në jetën tuaj, është edhe e frikshme dhe emocionuese.
Dhe vetem duke kuptuar kete, keni mundesine që ju mund të bëheni te suksesshëm, sepse justifikimet të kufizojne dhe të pengojnë personalisht dhe profesionalisht.
5. Hiq dore nga mendimet fikse e te pa ndryshueshme
“E ardhmja i përket atyre që mësojnë shumë aftësi dhe i kombinoje ato në mënyra krijuese.” – Robert Greene
Njerëzit me një mendim të fiks e te pandryshueshem mendojne se inteligjenca apo talenti i tyre jane te pakorrigjueshem, dhe se mjafton talenti e dija qe kane per te qene te suksesshem ,pa përpjekje,por ata  gabohen.
Njerëzit e suksesshëm e dinë këtë e investojnë një pjese të madhe të kohës për tu permiresuar, fitojnë njohuri të reja,mësojnë aftësi të reja dhe mundohen për të ndryshuar perceptimin e veshtrimit te gjerave nga pika te ndryshme shikimi tyre në mënyrë që të mund të përfitojnë ne jetën e tyre.
Mbani mend që ai qe jeni sot, nuk është e thene që mund te jeni nesër.

6. Hiq dore nga perfeksionizmi
“Dergesa e shpejte ia rrit vleren mallit .”  - Mantra – Khan  Development Accademy
Asgjë nuk do të jetë plotesisht e përsosur, pa marrë parasysh se sa shumë përpiqemi.
Frika nga dështimi (ose edhe nga frika e suksesit) shpesh na pengon të marrim një nisme e tu tregojme te tjereve idete apo frytet e punes tone. Por do humbim shume mundesi  në qoftë se ne presim qe gjërat ti bejme perfekte.
Keshtu qe “dergojme” papushim ate qe kemi per te dhene,e nderkohe mundohemi te permiresojme cilesine e “mallit” tone.
7. Hiq dore nga “multitasking”
“Ju kurrë nuk do të arrini destinacionin tuaj në qoftë se do ndaloni të gjuani me gurë çdo qen që leh.” – Winston S. Churchill
Njerëzit e suksesshëm e dinë këtë e kjo është arsyeja pse ata zgjedhin një sfide dhe e peballojne derisa ta fitojne,pa marrë parasysh cfare është: një ide biznesi, një bisedë, ose një stërvitje.
Te jesh plotesisht i pranishëm dhe i angazhuar në një detyrë , është i domosdoshmeri.
8. Hiq dore nga mania juaj për të kontrolluar gjithçka.
“Disa gjëra janë ne doren tone,dhe disa te tjera jo.”  - Epictetus
Te kuptosh diferencen ndermjet këtyre te dyjave është e rëndësishme.
Shkëputu nga gjërat që  nuk mund të kontrolloni, dhe përqëndrohuni në ato që ju mund të beni duke kujtuar se e vetmja gjë që ju mund te kontrolloni eshte veprimi e qendrimi qe mbajme ndaj gjerave qe perballemi ne jeten tone.

9. Hiq dore nga te thenurit “PO” për gjëra që nuk te ndihmojne te arrini qëllimet tuaja
“Ai që ben pak  duhet të sakrifikojë pak, ai që do të arrijë shumë duhet të sakrifikojë shumë; ai që do të arrije sa me lart duhet të sakrifikojë në maximum “.  - James Allen
Të suksesshmit e dinë që për të përmbushur qëllimet e tyre, ata duhet të thone JO detyrave të caktuara, aktiviteteve te ndryshem, si dhe kërkesat nga miqtë dhe kolegët.
Në afat të shkurtër, ju mund të sakrifikoni disa kënaqësi te çastit, por kur qëllimet tuaja të realizohen , do të kuptoni qe gjithcka ishte e vlefshme.
10. Hiq dore nga shoqerite e demshme
“Ju jeni mesatarja e pesë personave me te cilet kaloni kohën .”- Jim Rohn
Njerëzit që kalojmë kohën me ta, ndikojne ne ate qe ne do te behemi.Duhet te jemi gjithmone ne kerkim te miqesive me njerez qe kane arritje ne fushen personale e profesionale.
11. Hiq dore nga nevoja  për të pëlqyer me cdo kusht e nga te gjithe.
“E vetmja mënyrë për të mos besdisur  njerëzit  është që të mos bëjmë asgjë të rëndësishme.”  -  Oliver Emberton
Eshte e pamundur qe tu pelqejme te gjitheve.Kjo është krejtësisht e natyrshme, dhe nuk ka nevojë për të justifikuar veten.
E vetmja gjë që ju mund të bëni është që të mbeteni vetvetja duke u  përmirësuar çdo ditë.Duhet ta dish  se numri në rritje i “armiqve”, do të thotë se ju jeni duke bërë gjëra të rëndësishme.
12.Hiq dore nga varësia nga rrjetet sociale ne internet dhe nga televizioni
“Problemi është, se ju mendoni se keni kohë”  - Jack Kornfield
Iterneti dhe televizioni janë sëmundje të shoqërisë së sotme.
Këta të dy nuk duhet të jene një arratisje nga jeta juaj apo qëllimet tuaja.
Edhe pse jane sherbime qe na nevojiten ne punen e jeten tone, duhet minimizuar (apo edhe eliminuar) varësia ndaj tyre, dhe të shfrytezojme kohen per  gjëra që mund të pasurojnë jetën tuaj.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *